Annons

Fördel Republikaner i kongressen

Något oväntat ser Republikanerna ut att kunna behålla majoriteten i båda kamrarna i USA:s kongress. I dag har Republikanerna majoritet i kongressen, vilket har försvårat för president Barack Obama att få igenom lagar och reformer.(TT)
Publicerad 9 november 2016

I dag har Republikanerna majoritet i kongressen, vilket har försvårat för president Barack Obama att få igenom lagar och reformer. När alla representanthusets 435 ledamöter nu väljs om tillsammans med 34 av senatens 100 ledamöter har det förutspåtts att Demokraterna ska få makten i den sistnämnda.

Men i takt med att opinionsvinden under själva valdagen har vänt till Republikanernas fördel ser det allt mindre troligt ut. I senaten har Republikanerna 54 av de 100 platserna. Och The New York Times ger just nu Demokraterna bara 5 procents chans att vända den majoriteten.

Annons

Bland annat väljs Marco Rubio, som konkurrerade med Donald Trump om att bli Republikanernas presidentkandidat, om som senator för Florida, enligt prognoser från amerikanska mediebolag.

Efter det svidande nederlaget mot Donald Trump i primärvalet, på hemmaplan i mars, sade Marco Rubio att han skulle sluta i senaten. Men pressen var stor på honom att ställa upp igen, eftersom han bedömdes vara den ende som kunde vinna över Demokraterna i Florida.

Enligt NBC:s prognoser ökar Demokraterna med 12 platser i representanthuset, men det innebär att Republikanerna behåller en stabil majoritet om 235 av de 435 platserna.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons