Annons

Rafsanjanis död förlust för reformsinnade

Irans före detta president Akbar Hashemi Rafsanjani har avlidit. Han har haft ett stort politiskt inflytande i Iran. - Han var en grå eminens som styrde bakom kulisserna, säger Per Jönsson, Mellanösternanalytiker på Utrikespolitiska institutet.(TT)
Publicerad 8 januari 2017

Expresidenten fördes till sjukhus med hjärtproblem på söndagen, men hans liv gick inte att rädda. Hani blev 82 år.

””

Viktig uppbackare

Annons

Han tror att Rafsanjanis död blir en stor förlust för den sittande presidenten Hassan Rohani. De båda hade ett gott samförstånd.

Rafsanjani var en viktig uppbackare i processen som ledde fram till att Rohani kunde ingå ett avtal med världsmakterna som innebar att sanktionerna mot Iran skulle hävas i utbyte mot nedbantning av landets kärnenergiprogram.

Medgrundare

Han engagerade sig politiskt 1963, när shahens polis grep den blivande grundaren av den islamiska republiken ayatolla Khomeini. Han anses vara en av den islamiska republikens medgrundare.

Under två mandatperioder var han president 1989-97. Han spelade en viktig roll i att reformisten Mohammad Khatami kunde efterträda honom och inneha presidentposten i två mandatperioder.

Öppen kritiker

Rafsanjani försökte återkomma till presidentposten 2005, men förlorade mot den hårdförde och ultrakonservative Mahmud Ahmadinejad.

Det var en bitter förlust men i stället för att dra sig tillbaka blev han en moderat kritiker av de ultrakonservativa som omgav Ahmadinejad och gjorde relationerna till västvärlden iskalla.

Fram till sin död satt han i det mäktiga expertrådet, där han var ordförande under flera år. Han var också ordförande i ett organ med uppgift att lösa tvister mellan parlamentet och det hårdföra väktarrådet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons