Annons

Råttfällor kan rädda korallreven

Genom att döda råttor kan vi rädda de för haven så oerhört viktiga korallreven, rapporterar BBC. Brittiska forskare har studerat Chagosöarna, en ögrupp i Indiska oceanen. Öarna är obebodda av människor, men vissa av dem har invaderats av råttor som kommit dit som medpassagerare på fartyg.(TT)
Publicerad 12 juli 2018

Brittiska forskare har studerat Chagosöarna, en ögrupp i Indiska oceanen. Öarna är obebodda av människor, men vissa av dem har invaderats av råttor som kommit dit som medpassagerare på fartyg.

””

Genom att äta ungarna och äggen tar råttorna effektivt död på öns sjöfåglar. Det gör inte bara att dessa öar blir tystare och lugnare utan rubbar också öns ekosystem.

Annons

På råttfria öar täcker sjöfåglarna ön och omkringliggande korallrev med sin spillning - vilket är naturlig näring för korallrev. Prover visar att alger och svampar som växer på korallrev runt öarna har tagit upp näringsämnen från fåglarnas spillning. Vid rev omkring öar med sjöfåglar är fiskarna dessutom större och växer snabbare. Vid dessa rev finns också fler fiskar.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons