Annons

Filippinsk populist vinner presidentval

Den kontroversielle populisten Rodrigo Duterte segrade i det filippinska presidentvalet. Borgmästaren Duterte har gjort sig ett politiskt namn genom en rad grova uttalanden och hot om massavrättningar av misstänkta brottslingar.(TT)
Publicerad 9 maj 2016

Enligt valräkningen ledde Duterte med 5,8 miljoner röster, vilket innebär att rivalerna inte har någon möjlighet att besegra honom. Beräkningen kommer från PPCRV, en katolsk organisation som fått regeringens uppdrag att granska valet.

””

Men segern kan få stora konsekvenser.

””
Annons

Presidentvalet såg till en början ut att bli en odramatisk övergång av makten, från president Benigno Aquino till dennes favorit Manuel Roxas. Men valrörelsen tog en oväntad vändning när borgmästaren Rodrigo Duterte lovade krafttag mot kriminaliteten.

””

Dödspatruller

Duterte har skrutit om att under sin tid som borgmästare ha lett dödspatruller mot missänkta brottslingar. Han har lovat fylla Manillabukten med lik från kriminella, skämtat om en brutal våldtäkt på en mördad missionär och kallat påven för en son till en prostituerad.

Men inget av detta tycks ha rubbat hans popularitet. Rivalen Grace Poe erkände sig besegrad när hon bara nådde upp till 22 procent enligt PPCRV. Sent på måndagen erkände sig Poe besegrad av Duterte.

Trötta på våld och brottslighet

””

En del av förklaringen till Dutertes popularitet ligger i de enorma inkomstklyftor som kvarstår, trots Filippinernas ekonomiska tillväxt de senaste åren.

””

"Skramlar med vapen"

Dutertes motståndare och människorättsorganisationer har varnat för att Filippinerna kan förvandlas till en diktatur om Duterte vinner. Men både Bertil Lintner och Victor Andres Manhit tror att retoriken - och politiken - kan mildras när han väl tillträder.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons