Annons

Paris vill bli nya London efter brexit

Ett halvår efter att engelsmännen röstat om brexit är Frankrike i full färd med att rulla ut den "blåa, vita och röda" mattan för företag som överväger att lämna London. I charmoffensiven utlovas skattesubventioner samt hjälp med visumhantering och bostadsletande.(TT)
Publicerad 4 januari 2017

Dagen efter att det stod klart att Storbritannien ville lämna EU satte maskineriet igång i Paris. Flera satsningar hade sedan länge legat i startgroparna och satte genast i gång med att locka Londonbaserade företag till den franska huvudstaden.

Regeringen annonserade att den siktar på att göra Paris till â??framtidens finanshuvudstad". För att locka eventuella brexitflyktingar började regeringen genast att prata om saftiga skattesubventioner för utlänningar, reducerade privatskoleavgifter och ett utökat antal hemspråkskurser för medföljande barn.

Annons

En lista på de mest attraktiva företagen hade tagits fram av lokala politiker och näringslivstoppar och presidenten för Parisregionen, Valèrie Pécresse, postade handsignerade brev till dem direkt.

””
””

â??Brexitcellâ??

I oktober lanserade en intresseorganisation för finanskvarteret La Défense PR-kampanjen "Tired of the fog? Try the frogs" (Less på dimman? Prova grodorna) och affischer sattes upp i Londons motsvarighet, "The City", samt på flygplatsen Heathrow och den engelska Eurostarstationen St. Pancras.

I november bildade Paris stad, Parisregionen, franska handelskammaren och organisationer som representerar regionens näringsliv en grupp som besvarar frågor om en eventuell företagsflytt från London till Paris. Ett sexmannateam, formellt känt som "Välj Parisregionen", men informellt som "Brexitcellen", jobbar heltid i ett fräscht, men relativt anonymt, kontor i utkanten av nordöstra Paris. Mejlboxarna plingar mer eller mindre konstant.

Jeanne Charbonneau är en av dem som tar emot de inkommande frågorna.

””
””

Mycket som är hemligt

Trots att Välj Parisregionen, som utgörs av representanter från både kommunen och näringslivet, bara varit i gång i några veckor, och osäkerheten är stor kring hur brexit kan komma att se ut för Londonföretag, säger hon att de redan jobbar med ett 20-tal företag. Vissa av dem ska vara stora multinationella organisationer.

””

Han tillägger att frågorna kommer från alla sektorer, inte bara finansbranschen. Men, hävdar han, många är måna om att deras förfrågningar hålls hemliga tills vidare.

””

Många i matchen

Utöver Frankfurt och Paris är det minst fyra andra europeiska storstäder - Amsterdam, Madrid, Dublin och Luxemburg - som gett sig in i matchen om att eventuellt agera alternativ till Londons "The City".

””
Annons

Nackdelarna vill hon helst inte gå in på, men enligt internationella experter ligger de relativt höga franska skatterna, de rigida arbetsmarknadslagarna, landets byråkrati och fransmännens rykte om att inte kunna tala särskilt bra engelska Paris i fatet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons