Annons

Expert: Frustration bakom Trumps stöd

Presidentvalet i USA går inte som de flesta opinionsundersökningarna förutspått. Frida Stranne, USA-forskare vid Högskolan i Halmstad, säger att Trumps stöd är ett tecken på en utbredd frustration mot det politiska etablissemanget i Washington.(TT)
Publicerad 9 november 2016

Den djupa frustrationen blir ännu tydligare mot bakgrund av Trumps många snedsteg under valkampanjen, enligt Stranne.

””
””

"Överraskande stöd"

Annons

Christian Christensen, professor i journalistik vid Stockholms universitet och amerikansk medborgare, förklarar att de undersökningar som gjorts i USA veckorna före valet inte har visat på det här stora stödet för Trump.

””

Problemen att pricka rätt i opinionsmätningarna känns igen från Storbritannien där prognosmakarna misslyckades i både parlamentsvalet och folkomröstningen om EU-medlemskapet. En orsak till att det gått så fel i USA-valet kan vara att människor inte velat erkänna att de tänkt lägga sin röst på Trump, enligt Christensen.

””

Chock och tårar

En kompakt tystnad och känsla av chock ligger över Hillary Clintons valvaka i New York, där statsvetaren Daniel Schatz är på plats. Vissa i lokalen gråter.

””

TT: Varför tror du att opinionsundersökningarna har visat så fel?

””
””

I USA finns en utbredd misstro mot det som många ser som det politiska etablissemanget, något som kan ha spelat en populist som Donald Trump i händerna.

””

"Annorlunda USA"

Det är svårt att veta hur USA kommer att se ut om Donald Trump blir landets president.

"Hans åsikter har ändrats över tid. Vad man vet är att han vill begränsa invandringen och är motståndare till frihandel. Han har talat om ett USA som vill vända sig inåt, och dra sig tillbaka från världen" skriver Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet i ett mejl till TT.

"Samtidigt har han uttryckt förvånande sympati för auktoritära ledare som Rysslands president Vladimir Putin. Det kan bli ett mycket annorlunda USA."

TT

Annons
Annons
Annons
Annons