Annons

Övergrepp av FN-styrka skakar om

De nya avslöjandena om FN-soldaters sexövergrepp i Centralafrikanska republiken skakar om, men övergrepp har förekommit långt tillbaka. Det skadar FN enormt, anser utrikesminister Margot Wallström (S).(TT)
Publicerad 1 april 2016

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon har sagt sig vara chockad in i märgen av avslöjandena om övergrepp som ska ha inträffat 2014. De senaste uppgifterna handlar om att minst tre flickor ska ha klätts av, bundits och tvingats ha sex med en hund. Förövarna uppges vara FN-soldater från Gabon och Burundi, men det skedde i ett läger för den franska styrka som opererat i landet. Den franska styrkan är dock inte där under FN-flagg.

””
””

Inget nytt

Annons

Rädda barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin säger att det hela är fruktansvärt och att FN nu måste peka med hela handen.

””

Men sexuellt våld utövat av FN-soldater är inget nytt, enligt Martina Lindberg, adjunkt på Försvarshögskolan och med en FN-resolution om kvinnor, fred och säkerhet, som specialområde.

””

Åtgärder krävs

För att komma åt det sexuella våldet, också mot barn, krävs flera saker enligt Lindberg. En är ett system som gör att förövare inte kommer undan. Straffriheten är väldigt, väldigt stor och det är ett jätteproblem, säger hon.

””

Stå till svars

Martina Lindberg understryker att det är fel att tro att västländer som skickar trupper inte har något att stå till svars för. Det är inte ett afrikanskt eller asiatiskt problem. Det kan handla om en till synes så enkel sak som synen på prostitution och sexköp.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons