Annons

Expert: Värsta striderna sedan 1994

De nya striderna i Nagorno-Karabach är de mest omfattande sedan krigets slut 1994, säger experten Torgny Hinnemo. - Förra året och i år har man dragit in tyngre vapen. Totalt 30 personer rapporteras ha dödats i striderna, som fortsatte på söndagen.(TT)
Publicerad 3 april 2016

Totalt 30 personer rapporteras ha dödats i striderna, som fortsatte på söndagen. Journalisten Torgny Hinnemo, som specialiserat sig på forna Sovjetrepubliker, säger att det under lång tid har pågått en långsam upptrappning i den omstridda regionen. Människor har årligen dödats i närheten av stilleståndslinjen.

””

"Styrt från huvudstäderna"

Annons

Utbrytarregionen Nagorno-Karabach tillhör officiellt Azerbajdzjan men majoriteten av befolkningen är armenier och den är i praktiken självstyrande sedan 1992. Regionen har egna styrkor, men får ett stort materiellt stöd från Armenien - som i sin tur är allierat med Ryssland.

Azerbajdzjans försvarsdepartement uppgav på lördagen att en av landets helikoptrar hade skjutits ned och att tolv soldater dödats, rapporterade nyhetsbyrån AFP. Armeniens president sade enligt ryska Interfax att 18 armeniska soldater dödats och 35 skadats i strider med azeriska styrkor.

””

Azerbajdzjan har med hjälp av stora oljeinkomster rustat upp enormt mycket de senaste åren, säger han.

””

Olika retorik

Den europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE ser med oro på utvecklingen och manar till omedelbart eldupphör.

"Striderna måste sluta. Nagorno-Karabach-konflikten har tagit alldeles för många liv i alldeles för många år nu", skriver bland andra OSSE:s ordförande Ilkka Kanerva i ett pressmeddelande.

Även Rysslands president Vladimir Putin har efterlyst ett nytt vapenstillestånd Turkiets president Recep Tayyip Erdogan väljer däremot en annan retorik.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons