Annons

Oljeprisras ger regimkritiker hopp

Flera kända politiska fångar i oljediktaturen Azerbajdzjan släpptes ur fängelse för bara tre veckor sedan. Prisraset på olja medför en sällsynt chans att pressa regimen i demokratisk riktning, säger en av exfångarna på Sverigebesök.(TT)
Publicerad 7 april 2016
””

Rasul Jafarov skrattar åt minnet när han möter TT i en skärgårdsidyll utanför Stockholm. Juristen och demokratikämpen är själv en av ett tiotal regimkritiker som den 17 mars benådades av den enväldige presidenten Ilham Aliyev. De satt fängslade för brott som allmänt anses uppdiktade. Rentvådda är de ännu inte. Jafarov får som dömd brottsling inte praktisera advokatyrket eller driva en fristående organisation.

””

EU och U2

Annons

Bredvid Jafarov sitter Necmin Kamilsoy, son till den prominente människorättsjuristen Intigam Aliyev (inte släkt med presidenten). Intigam Aliyev blev i mars villkorligt frigiven och belönades på torsdagen för sin kamp av Civil Rights Defenders (CRD). Människorättsorganisationen har i veckan bjudit hit azerierna och andra utländska aktivister.

””

Rasul Jafarov och Intigam Aliyev hör till en liten grupp vars öde uppmärksammats internationellt, av människorättsorganisationer, EU, internationella institutioner och även rockbandet U2, som på scen lyft fram deras fall.

Och någonting har hänt. Efter flera års stenhård förföljelse av alla som utmanar diktaturen släpptes alltså en del, men inte alla, regimkritiker.

””

President i syltburk

Det fallande oljepriset har skakat om landet, som nu förhandlar med Världsbanken och andra om lån. Trycket ökar därför på regimen att visa respekt för mänskliga rättigheter, demokrati och bekämpa den bråddjupa korruptionen, där presidentfamiljen gång på gång blir påkommen med hela armen i syltburken, senast när Panama-dokumenten läckte. Missnöjet inom landet ökar också.

””

Tiden får utvisa om frigivningarna i mars var kosmetiska eller början på verklig förändring. Jafarov verkar vilja men inte riktigt våga hoppas.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons