Annons

Nytt försök att hitta mörk materia

Ett nytt försök kommer att göras att identifiera partiklar som kan bekräfta att mörk materia existerar, meddelar den europeiska kärnforskningsorganisationen Cern.(TT)
Publicerad 6 mars 2019

Ett nytt försök kommer att göras att identifiera partiklar som kan bekräfta att mörk materia existerar, meddelar den europeiska kärnforskningsorganisationen Cern.

Forskare bedömer att vanlig materia - universums fysiska beståndsdelar som vi är vana att se i fast, flytande eller gasform - endast utgör fem procent av universum. Resten anses bestå av mörk materia och mörk energi, men ingen har någonsin lyckats göra en direkt observation av något av det. Mörk materia har endast uppfattats genom dess dragningskraft på andra objekt i världsrymden.

Annons

Cern, som har världens kraftigaste partikelaccelerator till sitt förfogande, ska göra experiment för att hitta "lätta och svagt växelverkande" - hypotetiska - partiklar. För detta har man utvecklat ett särskilt verktyg som kommer att placeras i en sidokanal i partikelacceleratorns tunnel.

Den första insamlingen av data kommer att ske mellan 2021 och 2023, meddelar organisationen i ett pressmeddelande.

Rättad: I en tidigare version av texten fanns en felaktig uppgift om hur stor del av universum som består av mörk materia.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons