Annons

Nya domstolsbråk i Polen

Det konstitutionella storbråket i Polen förvärras ytterligare sedan författningsdomstolens chef Andrzej Rzeplinski öppet berättat om hotfullt innehåll i ett brev från justitieminister Zbigniew Ziobro.(TT)
Publicerad 6 april 2016

Det konstitutionella storbråket i Polen förvärras ytterligare sedan författningsdomstolens chef Andrzej Rzeplinski öppet berättat om hotfullt innehåll i ett brev från justitieminister Zbigniew Ziobro.

I december kastade regeringen och det styrande partiet Lag och Rättvisa (PiS) in landet i en konstitutionell kris efter att ha tagit fram lagstiftning som förändrar författningsdomstolens beslutsgång, vilket kritiker menar hotar domstolens oberoende. Men i mars svarade domstolen med att fastslå att förändringen inte följer konstitutionen, ett utslag som regeringen genast förkastade.

Annons

Enligt domare Rzeplinski ska ministern ha varnat trilskande domare med "straffåtgärder" om de inte följer regeringen linje.

Eskaleringen av bråket kommer dagen efter att EU-kommissionens förste viceordförande Frans Timmermans manat regeringen att följa domstolens utslag.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons