Annons

Trumpminister: Jag är inte rasist

Donald Trumps tilltänkte justitieminister förnekade enträget att han är rasist när han frågades ut i senaten. Han gjorde också klart att han inte tänker engagera sig i någon utredning av Hillary Clintons e-post eller stiftelse.(TT)
Publicerad 10 januari 2017

Det var en stormig tillställning när 70-årige Jeff Sessions som den förste i raden av Donald Trumps nominerade ministrar skulle frågas ut i ett utskott i senaten. Fem gånger avbröts utfrågningen av protester.

””
””

Båda fördes ut ur rummet av polis.

Annons

Rasistiska uttalanden

Demokrater och olika människorättsorganisatioer har varit kritiska till utnämningen av den ärkekonservative Sessions och uttryckt oro över hans syn på abort och medborgerliga friheter.

För 30 år sedan var han nominerad till en post som federal domare, men godkändes då aldrig av senaten efter uppgifter om att han fällt rasistiska kommentarer.

””

Han tillbakavisade också att han skulle hysa sympatier för Ku klux klan.

””

Clintons affärer

Under valrörelsen hotade Donald Trump med att låta sin blivande justitieminister tillsätta en särskild åklagare för att utreda sin motståndare Hillary Clintons e-posthantering och familjen Clintons stiftelse. I utfrågningen klargjorde Sessions att han själv inte kommer att delta i några beslut om Clinton.

Anledningen är kritiska uttalanden som han själv gjorde mot Demokraternas presidentkandidat.

””

Senare i förhören sade han att han var för att låta en särskild åklagare utreda Clinton.

Respekterar aborträtt

Sessions lovade att han ska respektera Högsta domstolens utslag om rätten till abort, även om det är i strid med hans personliga övertygelse.

Annons

I andra omtvistade frågor förklarade den tilltänkte justitieministern att han är emot att neka muslimer inresa i USA. Han sade också att så skendränkningar är tortyr och olaglig, tvärt emot var Donald Trump yttrat om den kontroversiella förhörsmetoden.

Sessions är den förste av 19 personer på listan över Trump-utnämningar som ska frågas ut i senaten. De väntas allmänt få grönt ljus från den av Republikaner dominerade kammaren.

Bland dem Trump valt ut att ingå i den tillträdande regeringen finns generaler, Goldman Sachs-veteraner och miljardärer. De allra flesta är vita män i mogen ålder.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons