Annons

Norge vill se fler kvotflyktingar

Norge ska ta emot 3 000 kvotflyktingar nästa år. Det föreslår den norska regeringen i sin höstbudget som presenteras på måndagen. Om förslaget går igenom innebär det att landet ökar sitt mottagande jämfört med 2018, då landet åtagit sig att ta emot 2 120 kvotflyktingar.(TT)
Publicerad 8 oktober 2018

Norge ska ta emot 3 000 kvotflyktingar nästa år. Det föreslår den norska regeringen i sin höstbudget som presenteras på måndagen. Om förslaget går igenom innebär det att landet ökar sitt mottagande jämfört med 2018, då landet åtagit sig att ta emot 2 120 kvotflyktingar.

För ett år sedan föreslog den dåvarande regeringen, som bestod av Høyre och Fremskrittspartiet, ursprungligen att Norge skulle ta emot 1 120 kvotflyktingar. Efter förhandlingar med Kristelig Folkeparti och Venstre justerades siffran uppåt.

Annons

Sedan dess har Venstre blivit en del av regeringen och nu föreslås ytterligare ökning i mottagandet. Regeringspartierna motiverar förslaget med att antalet asylsökande till Norge är lågt, vilket möjliggör att ta emot fler kvotflyktingar.

Även Sverige har ökat mottagandet av kvotflyktingar gradvis de senaste två åren, från 1 900 personer 2016 till 5 000 personer i år.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons