Annons

Expert: Positivt med dialog med Nordkorea

Det uppges pågå informella samtal mellan nordkoreanska regeringstjänstemän och amerikanska experter i Norge. Alla former av försök till kommunikation mellan länderna är positiva, enligt en expert.(TT)
Publicerad 9 maj 2017

Samtalen mellan nordkoreanska regeringsföreträdare och amerikanska civila experter inleddes i utkanterna av Oslo i Norge under måndagen och kommer att pågå till på tisdag, enligt diplomatiska källor som den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap talat med.

Japanska medier rapporterar också om mötet och hänvisar till uppgifter från Kinas utrikesdepartement som sagt att samtalen ska äga rum. Norska UD vill dock inte kommentera.

Annons

Från tankesmedja

Den nordkoreanska delegationen leds av Choe Son-Hui som är chef för Nordamerikaenheten på landets utrikesdepartement, enligt uppgifter till Yonhap. Hennes amerikanska motpart uppges vara Suzanne DiMaggio från tankesmedjan New America.

””

DiMaggio har bekräftat att hon befinner sig i Norge, men vill inte berätta varför. Enligt en anonym källa som nyhetsbyrån Reuters talat med deltar minst en tidigare amerikansk regeringsrepresentant i samtalen, men ingen från den nuvarande politiska ledningen.

Reuters har också talat med en företrädare för amerikanska UD som tonar ned vikten av samtalen och säger att liknande möten på den nivån hålls över hela världen utan inblandning från regeringen.

Svensk hjälp

I lördags greps den amerikanske gästföreläsaren Kim Sang-Duk i Nordkorea. För att få honom och tre andra amerikaner som sitter frihetsberövade i landet tar USA hjälp av Sveriges ambassad i Pyongyang, enligt Vita huset.

Sverige är så kallad skyddsmakt för USA i Nordkorea eftersom länderna inte har några formella diplomatiska förbindelser. Svenska utrikesdepartementet kommenterar dock inte enskilda fall.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons