Annons

Kim Jong-Un blir partiordförande

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un blir ordförande i det styrande Arbetarpartiet. Beskedet kom under den pågående partikongressen, som är den första i landet på 36 år. Kongressen har också antagit en policy för att förbättra och utvidga landets kärnvapenarsenal, enligt statliga medier.(TT)
Publicerad 9 maj 2016

Kim Jong-Un, Nordkoreas högste ledare, har tidigare varit förste sekreterare i det styrande kommunistpartiet, men har nu utsetts till ordförande. Beslutet meddelades av landets statschef Kim Yong-Nam.

Kongressen, som rent tekniskt är Nordkoreas högsta beslutande organ, beslutade också att "stärka kärnkraften i självförsvarssyfte både vad gäller kvalitet och kvantitet", uppger landets statliga nyhetsbyrå KCNA.

Annons

Kim Jong-Un sade tidigare under kongressen att hans land bara kommer att använda kärnvapen om landets suveränitet hotas av andra länder med kärnvapen.

Han är också villig att normalisera förbindelserna med stater som har varit fientliga mot Nordkorea, uppger KCNA.

Landet kommer att hålla sig till icke-spridning av kärnvapen och sträva mot att få ett slut på kapprustningen i världen, sade Kim Jong-Un på partikongressen.

Nordkorea har gjort liknande uttalanden tidigare. Vid sitt första kärnvapenprov 2006 intygade Nordkorea att man aldrig kommer att vara den som först använder kärnvapen. Samtidigt har man upprepade gånger hotat att attackera USA och Sydkorea.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons