Annons

Mordvåg tystar kvinnors röster i Irak

Oron för en våg av reaktionärt våld sprider sig i Irak, efter fyra högprofilerade kvinnors död. Morden har fått många att dra sig undan offentligheten av rädsla för sina liv.(TT)
Publicerad 9 oktober 2018
””

Det var mitt på ljusa dagen i Bagdad när en motorcykel för omkring två veckor sedan körde upp bredvid 22-åriga Tara al-Fares vita cabriolet. Bilder från en övervakningskamera visar hur gärningsmännen, med tre snabba skott genom rutan, släcker den berömda Instagramstjärnans liv.

Hon hade just kvalat in på en annars mansdominerad lista över de största sociala medier-profilerna i Irak. Den tidigare modellen, som deltagit i skönhetstävlingen Miss Bagdad, lockade närmare tre miljoner följare med bilder från sitt vardagsliv och på sina kläder.

Annons

Bara ett par dagar tidigare hade den stridbara människorättsaktivisten Soad al-Ali skjutits ihjäl i Basra, på väg in i sin bil. Och i augusti dog Rafif al-Yasiri och Rasha al-Hassan, som båda arbetade inom skönhetsindustrin, i sina hem under oklara omständigheter.

Särskilt sårbara

Morden har fått många att befara att reaktionära och extremistiska krafter bestämt sig för att tysta kvinnor som inte passar in i deras mall.

"Inte ens kycklingar slaktas på det här sättet" utbrister Instagramprofilen Shimaa Qasim i en video efter att ha fått ta emot hot om att hon kommer att gå samma öde till mötes som al-Fares.

””
””

Mindre uppmärksamhet

Det är svårt att slå fast om dödsfallen är en del av samma mönster eller om det rör sig om mer eller mindre slumpmässiga händelser i ett land där våldet slår åt alla håll. Även om Irak officiellt har utropat seger i kriget mot IS har det söndertrasade landet fortfarande stora problem med regelbundna attacker, kidnappningar och drog- och människohandel. Tillgången på vapen är stor och ett gytter av väpnade grupper har rotat sig i spåren av det kaos som rått alltsedan USA:s och Storbritanniens invasion 2003.

””

"Skräckslagna"

Oavsett om de är sammankopplade eller inte tycks morden på al-Ali och al-Fares ha varit planerade, konstaterar premiärminister Haider al-Abadi. Han har beordrat inrikesdepartementet att utreda dem.

Och om gärningsmännen velat tysta frispråkiga kvinnor har de till viss del lyckats - åtminstone tillfälligt.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons