Annons

Morddömt sexhandelsoffer benådas

Sexton år gammal och utnyttjad i sexhandel dödade hon en man som hade "köpt" henne. Nu friges hon efter femton år i amerikanskt fängelse sedan en rad kändisar gett fallet uppmärksamhet.(TT)
Publicerad 8 januari 2019

Cyntoia Brown, i dag 30 år, benådas av guvernören Bill Haslan i delstaten Tennessee för att ha skött sig exemplariskt i fängelset. Annars skulle hon ha tvingats sitta inlåst till åtminstone 2055.

Haslan säger i ett uttalande att Brown har erkänt ett allvarligt brott. "Men att döma en ung person till ett livstidsstraff som skulle tvinga henne att avtjäna minst 51 år innan hon ens kan bli påtänkt för villkorlig frigivning är för strängt, i synnerhet i ljuset av de extraordinära steg Ms Brown har tagit för att återuppbygga sitt liv".

Annons

Cyntoia Brown hade rymt från sin adoptivfamilj och bodde på ett motell tillsammans med en hallick som sålde hennes tjänster. 2004 sköt hon ihjäl en sexkund med hans eget vapen. Hon har sagt att hon fruktade för sitt liv.

Hennes fall har uppmärksammats av kändisar som komikern Amy Schumer, sångerskan Rihanna och tv-celebriteten Kim Kardashian West. Kampanjen har fått stor uppmärksamhet i sociala medier.

Cyntoia Brown släpps den 7 augusti men kommer att stå under övervakning i ytterligare tio år.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons