Annons

Misslyckad mordplan gav 92 år

En spansk domstol har dömt en medlem i den baskiska separatiströrelsen ETA till sammanlagt 92 år fängelse för att han för 19 år sedan dödade en polis och försökte mörda dåvarande kungen Juan Carlos.(TT)
Publicerad 7 maj 2016

En spansk domstol har dömt en medlem i den baskiska separatiströrelsen ETA till sammanlagt 92 år fängelse för att han för 19 år sedan dödade en polis och försökte mörda dåvarande kungen Juan Carlos.

Eneko Gogeaskoetxea och en annan ETA-medlem planerade att kasta granater mot kungen under invigningen av Guggenheimmuseet i Bilbao 1997.

Annons

Polisen upptäckte attentatsplanerna när de två männen, klädda som trädgårdsarbetare, försökte gömma granater i blomkrukor utanför museet fem dagar före invigningen.

Gogeaskoetxea sköt en polisman till döds och lyckades fly. Han tog sig sedan till Storbritannien där han levde under falsk identitet till 2011 då han greps av polisen.

ETA har legat bakom flera attentatplaner mot Juan Carlos som abdikerade från tronen 2014 och efterträddes av sin son Felipe.

ETA deklarerade 2011 ett slut på den väpnade kampen för ett självständigt Baskien men har vägrat att lämna över sina vapen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons