Annons

Minst sju kopter döda i bussattack i Egypten

Minst sju personer har dödats och många därtill skadats i en attack mot en buss i norra Egypten. I bussen satt koptiska kristna som varit på ett dop. En grupp beväpnade män öppnade eld mot bussen under dess resa på fredagen, berättar ärkebiskopen i staden Minya.(TT)
Publicerad 2 november 2018

En grupp beväpnade män öppnade eld mot bussen under dess resa på fredagen, berättar ärkebiskopen i staden Minya. Resenärerna var på väg tillbaka från ett dop i ett koptiskt kloster i staden, som ligger drygt 25 mil söder om Kairo, längs med Nilen.

Sex av offren var del av samma familj och ytterligare upp emot 18 skadades, varav flera barn.

Annons

Dåd på samma plats

Attacken ägde rum på nästan exakt samma plats som en annan attack förra året, där 28 kristna kopter dödades av islamister. Även där var offren på väg till ett kloster.

Några timmar efter dådet meddelade terrororganisationen IS via en av sina propagandakanaler att gruppen låg bakom attacken. Några bevis lades dock inte fram. Gruppen beskriver det som en hämndattack för att sex kvinnor greps av egyptisk polis tidigare i veckan - bland dem en dotter till den tidigare presidentkandidaten Khairat al-Shater, som också är högt uppsatt inom rörelsen Muslimska brödraskapet.

Efter attacken flydde gärningsmännen från platsen.

Utsatt minoritet

De kristna kopterna är en utsatt minoritetsgrupp i Egypten och har varit måltavla för flera dåd de senaste åren som jihadister har tagit på sig. Kopterna utgör ungefär en tiondel av Egyptens befolkning på totalt 96 miljoner människor.

I februari i år inledde den egyptiska militären en offensiv mot väpnade islamistiska grupper som huserar på Sinaihalvön. I den har runt 450 jihadister dödats, enligt arméns egna siffror.

Fredagens attack har fördömts av Saudiarabien; Iran, Förenade arabemiraten, Jordanien och Kuwait. EU beskriver dådet som en "skarp påminnelse om de säkerhetsutmaningar som Egypten står inför".

TT

Annons
Annons
Annons
Annons