Annons

Mays partner mer konservativa än Konservativa

Nu ska premiärminister Theresa May bilda regering med stöd av det nordirländska Demokratiska unionistpartiet (DUP) Ännu är det oklart vad DUP vill ha i betalt - och Mays Konservativa partiet, Tories, och det ännu mer konservativa DUP har olika syn på bidrag, pensioner och samkönade äktenskap.(TT)
Publicerad 9 juni 2017
””

Hon har inte klargjort sin kravlista gentemot May. Men där lär bland annat ingå mer jordbruksstöd efter uttåget ur EU samt mer pengar till service och infrastruktur i Nordirland.

Tories minskade till 318 mandat i underhuset. För att få majoritet krävs 326 mandat och May inledde genast sin flirt i nordvästlig riktning, eftersom DUP:s 10 mandat ger möjlighet att styra.

””
Annons

Mer konservativt

Men hur allierade är egentligen de båda partierna? Och vilka är DUP?

Partiet grundades 1971 av den eldfängde protestant-pastorn Ian Paisley, som inför ropen på ett enat Irland stenhårt förespråkade att Nordirland stannar i Storbritannien. Han uppfattades också av många som en fyrbåk av trångsynthet och intolerans mot katoliker.

Nu har ett mer sekulärt DUP rört sig mot mitten för att bredda sin väljarbas - men är fortfarande mer konservativt än Mays parti. Det syns bland annat i synen på abort och på iriska språkrättigheter.

Inga gayvigslar

En tydlig skillnad går vid samkönade äktenskap, som DUP är hårdnackade motståndare till.

””

Nordirland är nu det enda territorium i Storbritannien som fortfarande förbjuder sådana äktenskap - en hållning Mays företrädare och partikamrat David Cameron klargjorde att han är "djupt oense" med.

Arlene Foster sade i fjol att hon "inte vill att abort ska vara lika fritt tillgängligt här som det är i England".

Förutom olikheter i synen på familjefrågorna har DUP också annan hållning än Tories när det gäller bland annat bidrag till uppvärmning av bostäder samt stöd till pensionärer.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons