Annons

Man död - nya tunisiska protester väntas

Tiotals människor har gripits, flera skadats och en man har dött i sammandrabbningar mellan säkerhetsstyrkor och demonstranter i Tunisien. Oppositionen lovar nya demonstrationer tills dess att regeringen drar tillbaka sin åtstramningsbudget.(TT)
Publicerad 9 januari 2018

En 43-årig man har dött under en sammandrabbning mellan säkerhetsstyrkor och demonstranter nära Tunisiens huvudstad Tunis, uppger säkerhetstjänsten. Inrikesdepartementet förnekar att mannen skulle ha dödats av polis, och hävdar att han led av andningsbesvär. En utredning kring dödsfallet ska inledas, meddelar regeringens talesperson.

Förstörde byggnader

Annons

Flera byggnader förstördes under natten, och våldsamma sammandrabbningar har inträffat bland annat i staden Tebourba, fyra mil från Tunis, när ungdomar försökte bränna ned en myndighetsbyggnad. Elva poliser har skadats runt om i landet, träffade av stenar och brandbomber, och fyra polisfordon har förstörts, enligt den nationella säkerhetschefen.

I staden Kasserine tände tiotals ungdomar eld på däck och kastade stenar mot polisen som svarade med tårgas, rapporterar en AFP-reporter. Totalt har minst 44 personer gripits runt om i landet, enligt inrikesdepartementet.

I Sidi Bouzid, där 2011 års revolt började, hölls en fredlig demonstration mot regeringens ekonomiska politik.

Ilskan mot regeringen har växt sedan den offentliggjorde prisökningar på bland annat diesel samt skattehöjningar på bilar, telefonsamtal, internet, hotell och en del andra varor. Åtgärderna kommer efter en överenskommelse med landets utländska långivare.

Lovar upptrappning

Demonstrationerna har spridits till runt tio städer i landet. Tunisiens ledande oppositionsparti lovar att trappa upp protesterna tills dess att regeringen drar tillbaka sin budget för 2018.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons