Annons

Maduro fördöms inför ny mandatperiod

Venezuelas i stort sett maktlösa parlament får medhåll av många amerikanska länder när Nicolás Maduro anklagas för att olagligt behålla presidentposten.(TT)
Publicerad 6 januari 2019

Från och med den 10 januari "usurperar han presidentposten", alltså behåller den med våld, säger ordförande Juan Guaidó om Maduro i samband med parlamentets öppnande för året. Det datumet, på torsdag, ska Maduro svära presidenteden för en ny mandatperiod efter det val förra året som en stor del av omvärlden dömde ut.

Guiadó vädjar om militärens stöd för att "återupprätta demokratin". Parlamentariker har efter hans tal fått försäkra att han inte menar en militärkupp.

Annons

Vid ceremonin i Caracas på lördagen deltog diplomater från USA och många andra länder. I samband med det förklarade Washington att parlamentet är "den enda legitima och sista kvarvarande demokratiskt valda institutionen" i Venezuela.

I fredags meddelade tolv länder i Nord- och Sydamerika, ingående i den så kallade Limagruppen, att de inte kommer att erkänna Maduro som president i fortsättningen.

I takt med att Venezuela har sjunkit allt djupare ner i en ekonomisk och politisk kris, utlöst av bland annat svajiga oljepriser, har Maduros styre blivit alltmer hårdfört. Genom att skapa en konkurrerande "konstituerande församling" har han berövat parlamentet i stort sett all dess makt.

Men oppositionen har haft svårt att skapa en enad front. Flera miljoner venezuelaner har inte sett någon annan utväg än att fly landet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons