Annons

Lyckad raketuppskjutning - trots Musks tvivel

Till jubel och applåder lyfte raketen Falcon  9 från amerikansk mark. På söndag ska rymdkapseln landa på Internationella rymdstationen (ISS). - Jag trodde nästan att vi skulle misslyckas, säger Elon Musk, grundare av Space X.(TT)
Publicerad 2 mars 2019

Elva minuter efter att den amerikanska raketen Falcon 9 lämnat marken stod det klart att rymdkapseln Dragon crews separation från raketen lyckats.

””

Utomhus hade stora grupper människor samlats för att bevittna den nattliga uppskjutningen som skedde 02.49 lokal tid (08.49 svensk tid).

Annons

Lättad Musk

Kort därefter bekräftades nästa lyckade steg - att uppskjutningsraketen landat som planerat på sin plattform i Atlanten utanför Floridas kust.

Dragon crew kommer nu på egen hand att fortsätta sin resa mot den Internationella rymdstationen (ISS). Går allt som planerat når den sitt mål på söndag.

En uppenbart lättad Elon Musk mötte medierna direkt efter lördagens uppskjutning.

””

Enligt mångmiljardären kan detta vara ett första steg till kommersiella rymdresor. Själv hade han uppskattat att uppskjutningen hade runt tio procents chans att lyckas.

””

"Mycket viktig händelse"

Ombord på Dragon finns den här gången endast dockan Ripley, täckt med sensorer och iklädd en rymddräkt. Rymdresan är en testtur och om allt går som planerat kommer den leda till bemannade resor med levande människor senare i år.

””
””

Ripley och Starman

Dockan Ripley är döpt efter Sigourney Weavers hjältinna i "Alien-filmerna", men är samtidigt påfallande lik David Bowie-inspirerade Starman. Det är dockan som Space X i en annan testuppskjutning skickade ut i rymden, sittande i en Roadster från Musks elbilsmärke Tesla, förra året.

Medan Starman ska snurra runt i solsystemet i evinnerlig tid blir det bara en kortare utflykt för Ripley. Hon återvänder till jorden om en vecka. Går allt bra kan en Dragon med riktiga astronauter komma i väg så snart som i juli, enligt Nasa.

Annons

Under de åtta åren utan rymdfärjor har USA betalat Ryssland upp till ungefär 800 miljoner kronor per resa för att få upp personal till ISS. Nu ska Nasa få bättre valuta för pengarna, enligt Bridenstine. Särskilt som man låter privata företag ta mycket av riskerna. Förutom Space X har även Boeing kontrakt på att utveckla rymdskepp. Boeings Starliner ska också testas senare i vår, är det tänkt.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons