Annons

Lika lön-princip inom EU klubbad

Ett rejält slag mot social dumpning, jublar stolta EU-ledare efter en uppgörelse om nya regler för den som jobbar tillfälligt i ett annat EU-land än det egna. - Det känns väldigt bra. Man har kastats mellan hopp och förtvivlan, säger EU-parlamentarikern Marita Ulvskog (S), till TT.(TT)
Publicerad 1 mars 2018

Vilka löner och villkor som ska gälla för så kallade utstationerade arbetare har länge varit en stridsfråga i EU och särskilt sedan unionen började utökas österut.

Byggnadsarbetare, städare och lastbilschaufförer från öst - eller snarare deras arbetsgivare - har i västra och norra Europa länge anklagats för att dumpa löner.

Annons

När EU-kommissionen för knappt två år sedan föreslog skärpta regler var motståndet och oenigheten stor.

"Goda nyheter"

Till sist kan ändå arbetsmarknadskommissionären Marianne Thyssen vara glad, sedan EU:s medlemsländer och EU-parlamentet enats om en kompromiss.

””
””

Lika för lika

Alla detaljer i kompromisserna har ännu inte presenterats och ska först formellt godkännas av parterna. Huvudprinciperna i det som EU-länderna sade ja till redan i höstas sägs dock leva vidare, bland annat om att en arbetare ska kunna vara utsänd i maximalt 18 månader, innan han eller hon fullt ut ska omfattas av värdlandets regler.

Uppgörelsen slår också fast principen om lika lön för lika arbete på samma plats i EU.

””

För transportsektorn pågår separata diskussioner som senare ska bakas in i de nya reglerna.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons