Annons

Brev till Lavrov: Utred hbtq-förföljelser

Sveriges utrikesminister Margot Wallström och fyra andra europeiska utrikesministrar uppmanar sin ryska motsvarighet Sergej Lavrov att utreda rapporterna om förföljelse av homosexuella i Tjetjenien.(TT)
Publicerad 4 maj 2017

I ett brev uppmanas Moskva att utreda rapporterna om en händelse i början av april, där hundratals män som misstänks för homosexualitet ska ha förts bort och torterats.

"Brevet till utrikesminister Lavrov är ett av flera initiativ på sistone för att försöka stoppa hetsjakten på homosexuella i Tjetjenien", skriver Margot Wallström i en kommentar till TT och nämner också att Sverige "kommer att fortsätta driva på för att EU ska engagera sig".

Annons

I brevet från ministrarna nämns bland annat rapporterna om att flera personer ska ha mist livet i förföljelserna.

"Vi är djupt oroade av det stora antalet rapporter ... om att homosexuella har förföljts och några till och med dödats av delstatsmyndigheter på grund av sin sexuella läggning", skriver Sveriges, Storbritanniens, Frankrikes, Tysklands och Nederländernas utrikesministrar i brevet.

De beskriver det som oroande att frågan inte togs upp under ett möte mellan Lavrov och Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov i april.

"Med anledning av att färska rapporter indikerar att förföljelse av homosexuella fortfarande pågår uppmanar vi den ryska regeringen att utreda de fruktansvärda rapporterna och att garantera säkerheten för de aktivister och journalister som utreder övergreppen."

I måndags grep rysk polis unga aktivister som demonstrerade mot förföljelse av homosexuella män i Tjetjenien vid en 1maj-demonstration i S:t Petersburg.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons