Annons

Lång väg tillbaka för Syriens arabhästar

Undernärd och tovig är det elvaåriga arabstoet Karen en skugga av den skönhet hon en gång var. Hon är en av tusentals hästar som drabbats hårt av kriget i Syrien, och som nu får vård under ett statligt program för att få stammen att återhämta sig.(TT)
Publicerad 3 mars 2019
””

Stoet, som Sharida före kriget hjälpte till att förlösa, är för svagt för att ens orka gnägga. Hon stals från ett stall i östra Ghouta 2012, då rebeller tog kontrollen över området, och återfanns i oktober i fjol.

””

Det enorma mänskliga lidandet i krigets Syrien överskuggar det mesta. Men även andra levande varelser har drabbats hårt: Arabhästarna var en gång beduinernas stolthet, och avlades med omsorg för att behålla de rena blodslinjerna.

Annons

"Har lidit mycket"

Av de 8 500 hästar i Syrien som var registrerade hos Världens arabhästorganisation WAHO vid krigsstarten 2011 har 3 000 förlorats under kriget, enligt syriska myndigheter.

””

Sedan regeringsstyrkor återtagit kontrollen över område efter område, försöker myndigheterna återskapa stammen av arabiska fullblod till det den en gång var. Hästar som räddats från återtagna områden samlas nu ihop på ett statligt stall utanför huvudstaden Damaskus för rehabilitering.

Hoppas få föl

Hästar är känsliga för ljud, och många av dem som överlevt kriget är traumatiserade av sina upplevelser. Ston som utsattes för en flygattack i staden al-Dimas, väster om Damaskus, är ett exempel, berättar tränaren Jihad Ghazal på rehabiliteringsstallet.

””

Stoet Karen, den sista hästen vid liv av en sällsynt syrisk blodslinje, ska förhoppningsvis kunna få en ny avkomma när hon så småningom hämtat sig. Veterinärerna hoppas på ett litet stoföl, för att bevara blodslinjen för framtiden.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons