Annons

Kvinnor skriver historia i USA:s politik

Rekordmånga kvinnliga nya ledamöter tar sig in USA:s representanthus. Bland dem finns flera politiker från minoritetsgrupper samt den yngsta kvinnan hittills att väljas in i kongressen: New York-demokraten Alexandria Ocasio-Cortez.(TT)
Publicerad 7 november 2018

"När den nya kongressen samlas blir antalet kvinnor rekordstort och de flesta är demokrater - många unga, progressiva och som står för allt som Donald Trump inte står för", skriver Karin Henriksson, journalist och författare till flera böcker om USA, i en kommentar till TT.

För bara ett år sedan jobbade Alexandria Ocasio-Cortez på restaurang i New York. Nu tar det demokratiska stjärnskottet plats i den lagstiftande församlingen i USA.

””
Annons

"Större rörelse"

29-åriga Ocasio-Cortez dundrade in på den nationella scenen i våras då hon överraskande slog ut partikamraten Joe Crowley i kampen om att få representera väljarna i New Yorks 14:e distrikt. Hon är en del av den bubblande vänsterrörelse inom Demokraterna som fick luft under vingarna i och med Bernie Sanders kampanj i primärvalen 2016.

Liksom Sanders är Ocasio-Cortez uttalad socialist och medlem i Democratic Socialists of America. Hon har bland annat gått till val på löften om införandet av allmän sjukvård och statliga jobbgarantier.

Som dotter till en städerska och med puertoricanska rötter representerar hon en ny generation politiker. Hennes karisma och ungdomliga framtoning har gått igenom tv-rutan, samtidigt som hennes - med amerikanska mått - radikala politik också har gjort henne till föremål för kritik.

””

Sex guvernörer

Under onsdagsmorgonen stod det klart att minst 80 kvinnor valts till representanthuset, varav 69 demokrater. Och av de 28 politiker som för första gången tar plats i kammaren är 27 kvinnor, enligt USA Today. Det tidigare rekordet för kvinnliga förstagångsledamöter sattes 1992, då 24 sådana tog sig in i representanthuset.

Demokraterna kan delvis tacka kvinnliga väljare för att partiet tar över majoriteten i kongressens underhus. 55 procent av de tillfrågade kvinnorna uppger att de röstat på en demokratisk kandidat, enligt en mätning från Ipsos. Motsvarande siffra i mellanårsvalet 2014 var 49 procent.

"Det var också kvinnor som i hög utsträckning röstade på just kvinnor. Så det är ingen överdrift att säga att det nu är två läger, kongresskvinnorna mot Trump. Och det de är engagerade i är frågor som sjukvård, subventionerat college, klimatet, vapenlagar och, vem vet, kanske bättre familjeförmåner på sikt", skriver Karin Henriksson.

Till senaten har hittills nio kvinnor valts in, varav en nybliven ledamot: republikanen Marsha Blackburn, som också blir Tennessees första kvinnliga senator. Därtill har sex kvinnor vunnit guvernörsval. Bland dem finns demokraten Michelle Lujan Grisham som genom sin seger i New Mexico blir USA:s första kvinnliga guvernör med latinamerikansk bakgrund.

Rekordmånga i kongressen?

Annons

Vidare blir demokraterna Sharice Davids och Deb Haaland de första kvinnliga kongressledamöterna med rötter i USA:s ursprungsbefolkning. Ilhan Omar and Rashida Tlaib tar plats i kongressen som de första muslimska kvinnorna medan Guam valt sin första kvinnliga guvernör i Lou Leon Guerrero. Ayanna Pressley blir den första svarta kvinnan att väljas till kongressen från Massachusetts.

"Det talades ju om en blå våg (efter Demokraternas partifärg), men man kan nästan lika gärna tala om en regnbågsvåg, med många nya minoritetsrepresentanter. Dessutom är flera av kvinnorna krigsveteraner", skriver Henriksson.

Totalt kan över 100 kvinnor komma att ta plats i representanthuset när resultatet är färdigräknat, enligt prognoser. Det skulle vara nytt rekord i USA - där 84 kvinnor satt i kammaren före mellanårsvalet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons