Annons

Krigsoffers familjer vann i domstol

En serbisk domstol har för första gången beslutat att staten ska kompensera familjer till krigsoffer i Kosovo. Deras anhöriga föll offer för en serbisk specialpolisstyrka under kriget på 1990-talet.(TT)
Publicerad 8 april 2016

En serbisk domstol har för första gången beslutat att staten ska kompensera familjer till krigsoffer i Kosovo. Deras anhöriga föll offer för en serbisk specialpolisstyrka under kriget på 1990-talet.

"Domstolen har i ett utslag beordrat republiken Serbien att betala 25,9 miljoner dinarer (drygt 1,1 miljon kronor) till 24 familjemedlemmar till 14 offer", meddelade Centret för humanitär lag (CHL), en Belgrad-baserad frivilligorganisation som företräder familjerna i ett uttalande på fredagen.

Annons

De advokater som företräder den serbiska staten säger att de ska överklaga domen. Även CHL tänker överklaga domen eftersom gruppen anser storleken på ersättning borde motsvara de kriterier som Europadomstolen för mänskliga rättigheter tillämpar.

Fem serbiska poliser, alla medlemmar av en specialenhet som kallades Skorpionerna, dömdes till upp till 20 års fängelse för massakern i Podujevo i mars 1999.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons