Annons

Nordkorea avfyrade robot igen

Nordkorea har genomfört en ny provskjutning av en robot, enligt Sydkoreas militär. Provskjutningen ägde rum bara timmar efter det att ledare från Sydkorea, Japan och USA uppmanat Pyongyang att sluta med provokationerna.(TT)
Publicerad 1 april 2016

Enligt källor inom den sydkoreanska militären var det en kortdistansrobot som fyrades av från ett område nära Nordkoreas ostkust och landade i havet.

En kort tid före fredagens provskjutning, under det pågående atomsäkerhetsmötet i Washington, flaggade USA:s president Barack Obama, Sydkoreas president Park Geun-Hye och Japans premiärminister Shinzo Abe för ett ökat tryck på Nordkorea, till följd av den senaste tidens militära provokationer från diktaturen.

Annons

Förutom den nya provskjutningen anklagas Nordkorea för att störa ut GPS-system i Sydkorea. Enligt den sydkoreanska kustbevakningen har detta bland annat fått till följd att omkring 70 fiskebåtar på fredagsmorgonen tvingats vända tillbaka till hamnarna, eftersom navigationssystemen satts ur funktion.

Även flygtrafiken ska ha påverkats av GPS-störningarna, som Sydkoreas regering beskriver som "en provokativ handling".

De ökade spänningarna på Koreahalvön utlöstes av Nordkoreas kärnvapenprov i januari och en raketuppskjutning i februari.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons