Annons

Bränder i Kanada kan fördubblas

De farliga och oförutsägbara skogbränderna som löper amok i provinsen Alberta i Kanada kan fördubblas . Tiotusentals människor har evakuerats. - Det finns en prognos att om den fortsätter att utvidgas som nu, kan den fördubblas i omfattning, varnar säkerhetsministern Ralph Goodale.(TT)
Publicerad 7 maj 2016

Han konstaterade på en tv-sänd presskonferens på lördagen att läget i området runt den evakuerade staden Fort McMurray förblir "oförutsägbart och farligt".

””

Som av ett under har myndigheterna inte noterat ett enda dödsfall med direkt koppling till eldsvådorna så här långt, sade ministern.

Annons

Alberta har haft ovanligt varmt väder och lite nederbörd. Över 1 100 brandmän bekämpade 45 bränder under lördagen och sex av dem av helt ur kontroll. Den största har redan slukat nästan 101 000 hektar - en över sju gånger större yta än den stora skogsbranden i Västmanland 2014 - och provinsens myndigheter varnar för att vind och hetta gör att bränderna kan fördubblas i yta under lördagen.

Krävs regn

Ungefär en tredjedel av Kanadas oljeproduktion har stängts på grund av branden. Omkring 1 100 brandmän och vattenbombande flygplan och helikoptrar slåss mot bränderna men myndigheterna gör ingen hemlighet av att det krävs rejäla regn för att vinna kampen mot elden. Det finns chans för regn inom några dagar.

Men redan har 88 000 människor evakuerats bara från den eldhärjade staden Fort McMurray och omkringliggande områden, där mer än 2 000 bostäder har förstörts. Och invånarna lär få vänta länge i tillfälliga boenden - många i Edmonton - innan de kan återvända hem.

””

"Var rädd"

Poliskonvojer med över 2 000 fordon har det senaste dygnet långsamt kunna röra sig ut från förödelsen i spökstaden Fort McMurray och rädda människor som hamnat på ställen där de inte kunnat komma ut på egen hand.

””

Oljearbetaren Greg Stengel var en annan av dem som var i konvojen.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons