Annons

Knappar och kepsar säljer som smör

En knapp med texten "Otäck kvinna" - epitetet som Donald Trump gav Hillary Clinton? Eller kanske en jätteflagga som visar stöd för Donald Trump? I skuggan av valrörelsen i USA pågår en jättekommers, både kampanjerna och fristående entreprenörer säljer valprylar.(TT)
Publicerad 6 november 2016

Trängseln framför det dignande bordet som ställts upp utanför Donald Trumps valmöte i Tampa i Florida talar sitt tydliga språk. Republikanens anhängare vill smycka sig själva, sina hem, hundar, bilar och barn med kampanjens budskap.

””
””

Spetsiga budskap

Annons

Karen och hennes bror har varit handelsresande i politiska prylar i Florida det senaste året. De har ingen officiell koppling till Trumpkampanjen eller Republikanerna, till vardags säljer deras familjeföretag t-tröjor och kepsar på sportevenemang. Men det känns bra att sälja Trump-prylar, tillstår hon.

””

Inne på valmötet har en stor del av besökarna t-shirts eller knappar med kampanjens budskap. De lite spetsiga, som "Deplorables for Trump" (kan översättas med Bedrövliga för Trump och bygger på motståndaren Hillary Clintons uttalande om att många av republikanens anhängare är bedrövliga) är extra populära.

"Otäck kvinna"

Enligt samma logik är det knappen med "Nasty woman" (otäck kvinna, något Trump kallade Clinton i valrörelsens andra debatt) som sålt slut på Clintonkampanjens valkonsert i St Petersburg.

””

I USA är valprylar en mångårig tradition. De som säljs direkt från kampanjerna brukar utgöra ett välkommet tillskott till kassan, i maj hade Trumplägret sålt för motsvarande drygt 50 miljoner kronor medan Clintonkampanjen inte ville redovisa sina försäljningssiffror enligt nyhetsbyrån Reuters.

Hur mycket de frilansande entreprenörerna tjänar är svårt att uppskatta.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons