Annons

EU spökar i brittiska lokalval

En lång rösträkning har inletts i väntan på att se om London får en muslimsk borgmästare och hur mycket starkare Skottlands nationalister har blivit. Regionalvalet i Storbritannien är ändå mest ett förspel inför ödesomröstningen om EU i slutet av juni.(TT)
Publicerad 5 maj 2016

I ett nästan sommarhett Cardiff spretade rösterna åt alla möjliga håll.

””
””

Till skillnad mot den välklädde är han ändå för ett fortsatt EU-medlemskap, när den frågan ska avgöras nästa gång britterna går och röstar, den 23 juni.

Annons

Ukip tar plats?

Även Amy Davies, som röstar inne i Centralbiblioteket i centrum, vill vara kvar i EU.

””

Att döma av en opinionsmätning som presenterades efter vallokalernas stängning tycks dock valet främst ha blivit en framgång för EU-motståndarna. EU-kritiska Ukip - UK Independence Party - tar enligt opinionsundersökningen för första gången plats i det walesiska parlamentet och får åtta av de totalt 60 mandaten.

Mätningen siade att Labour återigen blir störst, men utan egen majoritet. Färdiga resultat väntas dock först under fredagen.

Khan i London?

Torsdagens röstande gällde främst de regionala parlamenten i Wales, Skottland och Nordirland, samt borgmästarna i bland annat London och Liverpool och en lång rad lokala fullmäktigeposter över hela landet.

Mest uppmärksamhet har London-valet fått och kampen mellan Labourkandidaten Sadiq Khan och Konservativa partiets Zac Goldsmith.

Khan har dominerat i opinionsmätningarna och kan bli stadens förste muslimske borgmästare.

””

Corbyn pressad

En framgång för Khan är extra viktig för Labour-ledaren Jeremy Corbyn som är hårt ansatt från höger - både inom det egna partiet och från de konservativa.

Annons

Opinionsmätningarna har dock tytt på ett svårt val för Labour, bortsett från i London. I Skottland riskerade partiet att inte ens bli näst störst, då nationalistpartiet SNP i stället ytterligare väntades förstärka sin dominans över vänsterväljarna.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons