Annons

Kärnvapen bara om landet hotas

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un säger att hans land bara kommer att använda kärnvapen om landets suveränitet hotas av andra länder med kärnvapen. Han är också villig att normalisera förbindelserna med stater som har varit fientliga mot Nordkorea, uppger landets statliga nyhetsbyrå KCNA.(TT)
Publicerad 8 maj 2016

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un säger att hans land bara kommer att använda kärnvapen om landets suveränitet hotas av andra länder med kärnvapen.

Han är också villig att normalisera förbindelserna med stater som har varit fientliga mot Nordkorea, uppger landets statliga nyhetsbyrå KCNA.

Annons

Landet kommer att hålla sig till icke-spridning av kärnvapen och sträva mot att få ett slut på kapprustningen i världen, sade Kim Jong-Un på partikongressen.

Nordkorea har gjort liknande uttalanden tidigare. Vid sitt första kärnvapenprov 2006 intygade Nordkorea att man aldrig kommer att vara den som först använder kärnvapen. Samtidigt har man upprepade gånger hotat att attackera USA och Sydkorea.

Landet lämnade ickespridningsavtalet (NTP) 2003 som man hade anslutit sig till 1985.

Kim presenterade också en femårsplan för den ekonomiska utvecklingen där han betonade vikten av att förbättra eltillförseln i landet, uppger den officiella tidningen Rodong Sinmun.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons