Annons

Kansler Kurz tar över i Europa

Europas yngsta ledare är mannen som ska försöka hålla alla på gott humör i ett allt mer splittrat och omvärldspressat EU. Förbundskansler Sebastian Kurz, 31, får bekänna färg direkt när Österrike tar över som EU:s ordförandeland. Politiskt underbarn, säger anhängarna.(TT)
Publicerad 2 juli 2018

Politiskt underbarn, säger anhängarna.

Opportunistisk broiler, fnyser kritikerna.

Annons

Oavsett vad man tycker har det hur som helst gått snabbt för det enda barnet till ingenjören Josef och lärarinnan Elisabeth från Meidling i sydvästra Wien.

27 år gammal blev han utrikesminister, som 30-åring partiledare för Österrikes moderater, ÖVP. Och mindre än ett halvår senare vann han valet och bildade regering, i koalition med landets motsvarighet till SD - Frihetspartiet, FPÖ.

Migrationspolitik

Nu ska den höger-högerregeringen leda arbetet i EU:s ministerråd och försöka få kristdemokratiskt, liberalt och socialdemokratiskt styrda länder runt om i EU att dra åt samma håll i frågor om handelskriget med USA, relationen till Ryssland och Storbritanniens kommande utträde.

Allra mest komplicerad blir kanske migrationspolitiken, där Österrike och Kurz har en helt annan åsikt än exempelvis Sverige.

””

"Brobyggare"

Ett viktigt tillfälle för migrationspolitiken väntar redan om en dryg vecka när inrikesminister Herbert Kickl från FPÖ står värd för ett informellt justitie- och inrikesministermöte i Innsbruck. I september väntar dessutom ett särskilt toppmöte i Salzburg för stats- och regeringscheferna, på temat säkerhet och EU:s yttre gränser.

Själv ser sig den unge kanslern som en man som kan överbrygga motsättningar.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons