Annons

Kandidater får ta ton om FN-jobbet

Den som vill ta över toppjobbet som FN-chef efter Ban Ki-Moon får möjlighet att "marknadsföra" sig själv nästa vecka. I en utfrågning får kandidaterna berätta om sin vision för FN och svara på frågor från bland annat medlemstaterna. Utfrågningen är ett sätt att öka öppenheten i valet av ny FN-chef.(TT)
Publicerad 10 april 2016

Den som vill ta över toppjobbet som FN-chef efter Ban Ki-Moon får möjlighet att "marknadsföra" sig själv nästa vecka. I en utfrågning får kandidaterna berätta om sin vision för FN och svara på frågor från bland annat medlemstaterna.

Utfrågningen är ett sätt att öka öppenheten i valet av ny FN-chef. FN:s generalsekreterare utnämns av generalförsamlingen på rekommendation av säkerhetsrådet med de permanenta medlemmarna Ryssland, Kina, Storbritannien, Frankrike och USA.

Annons

Valet av generalsekreterare har ofta skett bakom stängda dörrar, men i höstas hävdes sekretessen något. Generalförsamlingen sa då ja till att kandidater ska få möjlighet att göra sin röst hörd.

Bland tänkbara efterträdare finns UNESCO-chefen Irina Bokova, FN:s förre flyktingkommissarie António Guterres och Helen Clark, chef för FN:s utvecklingsprogram.

FN:s nästa generalsekreterare kommer att efterträda Ban Ki-Moon i januari 2017.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons