Annons

Ljusning för brandhärjat Kanada

Regn och svalare temperatur kom som en lättnad för de hundratals brandmän som arbetar med att bekämpa den enorma skogsbrand som härjar i Kanada. Myndigheterna i den branddrabbade provinsen Alberta andades ut när risken för ytterligare kraftig spridning av branden mattades av något.(TT)
Publicerad 9 maj 2016

Ett lättare regn och svalare temperaturer var till stor hjälp för de mer än 500 räddningsarbetare som lyckats ringa in huvudparten av elden runt staden Fort McMurray i Alberta.

Förändringen i väderleken är första ljuspunkten sedan skogsbranden startade förra söndagen.

Annons

Bra väderförhållanden

””

Omkring 100 000 människor har drivits på flykt och det kan dröja månader innan "besten", som branden döpts till i kanadensiska medier, är helt under kontroll - om det inte regnar rejält.

Det gynnsamma vädret väcker hopp hos myndigheterna att snart kunna gå in och bedöma hur stor skada branden gjort på den hårt drabbade staden Fort McMurray.

””

Enorma belopp

Enligt myndigheterna är det för tidigt att säga när invånare kan börja återvända till Fort McMurray på ett säkert sätt.

Staden ligger i hjärtat av Kanadas oljesandsutvinning. Reuters uppskattar att hälften av produktionen hade avstannat i fredags.

"Besten" väntas bli den dyraste naturkatastrofen i Kanadas historia. Försäkringsbolagens slutnota kan hamna på motsvarande 57 miljarder svenska kronor, enligt bedömare.

Det är fortfarande oklart vad som orsakade branden.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons