Annons

Seehofer avgår som partiledare

Tysklands inrikesminister Horst Seehofer lämnar partiledarposten i konservativa CSU, meddelar han. Beskedet får dock inga konsekvenser för hans roll som inrikesminister, försäkrar han. - Jag kommer att lämna mitt uppdrag som partiledare, säger Seehofer vid ett besök i östtyska Bautzen.(TT)
Publicerad 12 november 2018
””

Den exakta tidpunkten för ledarbytet kommer att tillkännages senare i veckan, enligt CSU-ordföranden. Seehofer planerar att sitta kvar som inrikesminister och kommenterar inte medieuppgifterna som gjort gällande att han tänker avgå även som minister före 2021.

Beskedet om Seehofers avgång kommer efter ett år då CSU gjort två dåliga val. Först parlamentsvalet i fjol, då man tillsammans med förbundskansler Angela Merkels kristdemokrater bara lyckades skrapa ihop knappt 33 procent av rösterna, sedan delstatsvalet i oktober, då CSU tappade över tio procentenheter och landade på 37,2 procent, ett historiskt sett katastrofalt resultat.

Annons

Under sin tid i regeringen har Seehofer flera gånger hamnat i konflikt med Merkel, inte sällan om migrationspolitiken, som CSU-ledaren anser har varit för frikostig. I somras drev han fram en regeringskris efter att ha hotat att direktavvisa flyktingar och migranter vid tyska gränsen. Krisen mynnade ut i en kompromiss, men inte minst koalitionspartnern Socialdemokraterna har knorrat om den 69-årige bayrarens destabiliserande inverkan på regeringssamarbetet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons