Annons

Jerusalembeslut fick tyst stöd från Kairo

När president Donald Trump bytte kurs och sade att USA erkänner Jerusalem som Israels huvudstad så protesterade Egypten. Men statliga egyptiska medier höll en låg profil.(TT)
Publicerad 6 januari 2018

När president Donald Trump bytte kurs och sade att USA erkänner Jerusalem som Israels huvudstad så protesterade Egypten. Men statliga egyptiska medier höll en låg profil.

Efter Trumps besked fick fyra programledare för populära pratshower telefonsamtal från en officer i den egyptiska underrättelsetjänsten. Hans budskap var att programledare i stället för att fördöma USA:s beslut skulle försöka övertala sina tittare att acceptera det. Det visar bandinspelningar av samtalen som tidningen The New York Times har kommit över.

Annons

Officeren sade bland annat att varken konflikt med Israel eller ett nytt palestinskt uppror skulle tjäna Egyptens intressen.

En av programledarna, Azmi Megahed, bekräftar för tidningen att inspelningen är autentisk. Han säger att han höll med officeren eftersom han själv ansåg det viktigt att undvika nya våldsutbrott.

Även regeringstrogna medier i andra arabländer höll en låg profil i Jerusalemfrågan, noterar tidningen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons