Annons

Ilska i Sudan efter chockhöjda brödpriser

Priserna på bröd har på kort tid dubblerats i Sudan, uppger landets bagerifack. Detta har lett till protester. Bakgrunden är att mjölproducenterna höjt sina priser på grund av att tillgången på vete minskat.(TT)
Publicerad 5 januari 2018

Bakgrunden är att mjölproducenterna höjt sina priser på grund av att tillgången på vete minskat. Detta efter att regeringen nyligen släppte kontrollen över importen av sädesslaget till privata aktörer.

Landets största oppositionsparti har manat till protester mot regeringens nya budget. Och utanför bagerier i huvudstaden Khartoum har människor samlats för att uttrycka sitt missnöje.

””
””
Annons

Bagerier varnar samtidigt för att de kan tvingas strypa sin produktion.

””

Regeringens beslut är en del i en serie reformer efter Internationella valutafondens rekommendationer. Mat- och bränslepriserna har stigit successivt sedan förra året efter att statliga subventioner avskaffats.

Landets ekonomi haltar svårt efter att Sydsudan bröt sig loss och blev självständigt 2011, och därmed berövade Sudan tre fjärdedelar av dess oljeproduktion. Ekonomin hämmas också av de decennielånga handelssanktionerna från USA.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons