Annons

Hopp om fredssamtal om Jemen

Medan striderna i Jemen fortsätter uppmanar Storbritannien medlemmarna i FN:s säkerhetsråd att göra en insats mot den humanitära krisen i landet och säger att det nu verkar finnas "ett fönster" för en fredsöverenskommelse.(TT)
Publicerad 5 november 2018
””

Han säger också att Storbritannien kommer att använda sitt inflytande för att driva på för en fredlig lösning.

Vill trappa ner

Annons

FN:s generalsekreterare António Guterres krävde i fredags att våldsamheterna i landet ska upphöra och att man ska arbeta mot fredssamtal.

Minst 10 000 människor har dödats sedan en saudiskledd militärallians klev in Jemenkriget i mars 2015, på regeringens sida. I förra veckan anföll alliansen den internationella flygplatsen i Sanaa i Jemen, som man sade användes av de Iran-understödda Huthirebellerna för att skjuta robotar och skicka i väg drönare. Den saudiskledda alliansen har även kraftsamlat nära hamnstaden al-Hudaydah (Hodeidah) som är strategiskt viktig för att få in humanitär hjälp till de nödlidande i Jemen. Men på måndagen sade källor inom alliansen att man är inriktade på att trappa ner fientligheterna och stödja FN-initiativet, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Enligt källor på både rebell- och regeringssidan fortsatte häftiga strider ändå att rasa kring al-Hudaydah även på måndagen.

Miljontals på flykt

FN beskriver läget som den värsta humanitära krisen i världen. Över två miljoner människor har drivits på flykt och Jemen befinner sig på randen av svält.

Enligt Unicef lider 1,8 miljoner jemenitiska barn under fem års ålder av akut undernäring. Och varje år dör tusentals barn i landet på grund av undernäring eller sjukdomar som i vanliga fall är lätta att behandla, sade en FN-tjänsteman på söndagen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons