Annons

Guatemalaner marscherade för Cicig

Tusentals guatemalaner marscherade under lördagen i protest mot president Jimmy Morales försök att sätta stopp för den FN-stödda antikorruptionsinsatsen i landet. Demonstranter hade skyltar med texter som "Vi avvisar de korruptas regering" och "Vi är emot straffrihet".(TT)
Publicerad 13 januari 2019

Tusentals guatemalaner marscherade under lördagen i protest mot president Jimmy Morales försök att sätta stopp för den FN-stödda antikorruptionsinsatsen i landet.

Demonstranter hade skyltar med texter som "Vi avvisar de korruptas regering" och "Vi är emot straffrihet".

Annons

Morales meddelade i början av veckan att den internationella kommissionen mot straffrihet i Guatemala (Cicig) skulle förlora sitt mandat. Cicig har sedan 2007 arbetat mot bland annat korruption i landet, men Morales anser att organisationen blandat sig i landets inrikespolitik.

I onsdags gick en domstol emot presidentens utspel och beordrade myndigheterna att informera personal om att de ska samarbeta med Cicig.

Cicig begärde förra året att Morales immunitet, som han åtnjuter som president, skulle tas bort i samband med en utredning om olaglig kampanjfinansiering.

Morales svarade då med att meddela att han inte skulle förlänga organisationens insats.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons