Annons

Tsipras vill ha förtroendeomröstning

Greklands premiärminister hoppas samla nytt stöd för sin bräckliga regering genom en förtroendeomröstning. Detta sedan landets försvarsminister meddelat att hans parti drar sig ur regeringskoalitionen av missnöje med lösningen på namnkonflikten med Makedonien.(TT)
Publicerad 13 januari 2019

Förtroendeomröstningen i parlamentet ska hållas så fort som möjligt, meddelar premiärminister Alexis Tsipras efter att ha accepterat försvarsministern Panos Kammenos avskedsansökan.

Kammenos, ledare för det högerpopulistiska partiet Oberoende greker (Anel), har en längre tid varit på kollisionskurs med premiärminister Alexis Tsipras och det andra regeringspartiet, Syriza, när det gäller dispyten om grannlandets nya namn.

Annons

Efter ett möte med Tsipras på söndagen meddelade Kammenos sitt beslut.

"Jag tackade premiärministern för samarbetet och förklarade att vi inte kan fortsätta på grund av denna fråga", säger Kammenos och meddelar samtidigt att Anel drar sig ur regeringskoalitionen med sina sex ministrar.

Beroende av stöd

Koalitionen bildades 2015 och Syriza är beroende av Anels sju ledamöter för att få majoritet i det grekiska parlamentet.

Bakgrunden till namnkonflikten är tre regioner i norra Grekland som benämns Västra, Mellersta och Östra Makedonien. Greklands hållning hittills har varit att grannlandets namn antyder att det gör anspråk på grekiskt territorium.

I veckan röstade Makedoniens parlament i Skopje igenom en grundlagsändring som möjliggör att landet kan byta namn till Nordmakedonien.

Röstar i mars

Men Kammenos har tidigare menat att alla överenskommelser som innebär att "Makedonien" fortsatt finns kvar som en del av Balkanstatens namn är oacceptabla.

För namnbytet ska träda i kraft återstår att Grekland säger ja. Regeringen i Aten siktar på en parlamentsomröstning i frågan i mars. Men även om Syriza säger sig ha majoritet i frågan har den lett till splittring.

Det oppositionella grekiska högerpartiet Ny demokratis ledare, Kyriakos Mitsotakis, hoppas att namnstriden ska sluta i en misstroendeförklaring mot premiärminister Alexis Tsipras regering, vilket skulle tidigarelägga höstens parlamentsval.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons