Annons

Förhistoriskt "superhenge" upptäckt

Arkeologer har upptäckt de begravda resterna av ett gåtfullt förhistoriskt jättemonument inte långt från det brittiska världsarvet Stonehenge. De upp till 90 stenarna, varav en del från början mätt 4,5 meter, är omkring 4 500 år gamla.(TT)
Publicerad 8 september 2015

Arkeologer har upptäckt de begravda resterna av ett gåtfullt förhistoriskt jättemonument inte långt från det brittiska världsarvet Stonehenge.

De upp till 90 stenarna, varav en del från början mätt 4,5 meter, är omkring 4 500 år gamla. De tros ha blivit begravda under en jordbank och förblivit gömda i flera årtusenden.

Annons

Med hjälp av multisensorer upptäckte arkeologerna den C-formade arenan under Durrington Walls - en så kallad "superhenge" mindre än tre kilometer från det berömda Stonehenge i sydvästra England.

Det nyupptäckta monumentet tyder på att det massiva Durrington Walls helt enkelt formats över något som byggts där tidigare.

Upptäckten gjordes av The Stonehenge Hidden Landscapes Project, som är ett internationellt samarbete mellan University of Birmingham och det Wien-baserade LBI Archpro.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons