Annons

FN-svenskar nära attack i Mali

Den maliska armén har blivit utsatt för en attack - bara en halvmil från FN:s Camp Nobel där många svenska soldater har sin bas. - Vid övergreppet dödades två soldater och en blev allvarligt skadad, säger överstelöjtnant Jonas Lotsne. Attacken skedde under natten till tisdagen.(TT)
Publicerad 1 september 2015
Den maliska armén har blivit utsatt för en attack - bara en halvmil från FN:s Camp Nobel där många svenska soldater har sin bas. - Vid övergreppet dödades två soldater och en blev allvarligt skadad, säger överstelöjtnant Jonas Lotsne. Attacken skedde un

Attacken skedde under natten till tisdagen. Exakt vad som hände vill Jonas Lotsne, chef för den svenska FN-styrkan, inte gå in på då den nu är under utredning av den maliska armén.

Enligt honom fick svenskarna besked om angreppet i direkt anslutning till händelsen men väntade till morgonen med att bistå den maliska armén.

””
Annons

Flera incidenter

Våldsspiralen i Mali har på senare tid vänt upp, efter att först ha dämpats när den fredsbevarande FN-insatsen etablerades. Men enligt Jonas Lotsne är det för tidigt att dra några slutsatser om ett förändrat säkerhetsläge. I juni undertecknades ett fredsavtal mellan de tuaregledda rebellerna och regeringen. Ett avtal som nu tycks brutet.

””

Rejält hot

Han menar att de svenska soldaterna trots allt känner sig trygga.

””

Då dödades sex soldater som ingick i en kolonn med FN-fordon som anfölls i den norra delen av landet, närmare fem mil sydväst om Timbuktu. Flera soldater skadades också allvarligt.

Den svenska FN-styrkan Minusma kom på plats 2013 och sedan dess har cirka 40 soldater från olika länder fått sätta livet till. Det gör Mali till den farligaste platsen i världen för FN-personal.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons