Annons

FN försöker få in hjälp till bombat område

Fortfarande förhindras de 43 lastbilar som står klara att föra in förnödenheter till det bombade rebellkontrollerade östra Ghouta nära Damaskus från att börja rulla. Medan nya dödsoffer krävs i området försöker FN få parterna att släppa in hjälpen och respektera ett ingånget avtal om eldupphör.(TT)
Publicerad 1 mars 2018
””

Omkring 400 000 människor är instängda i östra Ghouta. Området har sedan den 18 februari bombats intensivt av regeringsstyrkor och deras allierade.

FN-resolution

Annons

I lördags röstade FN:s säkerhetsråd, där även den syriska regimens allierade Ryssland sitter, igenom en resolution om ett 30 dagar långt eldupphör i Syrien. Men eldgivningen upphörde inte och någon dag senare kom Rysslands president Vladimir Putin med en egen variant: fem timmar långa "humanitära pauser" i stridandet mellan klockan 8 och 13 svensk tid varje dag. Andra tider på dygnet har bombningarna i östra Ghouta fortsatt.

Nio civila dödade

Det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från London, uppger att nio civila dödades i bombningar på torsdagsmorgonen. Omkring 610 civila har därmed dödats sedan den 18 februari.

Enligt Egeland har området bara fått ta emot en konvoj med förnödenheter i år, som bara räckte till 7 200 personer. Nu krävs fredade korridorer där varor kan föras in och människor ut flera gånger i veckan, enligt Egeland.

””

Egeland säger att fem timmar per dag "inte är tillräckligt" för att klara av transporterna.

Den ryska militären upprepar ännu en gång att rebellerna i östra Ghouta genom dödshot hindrar civila från att lämna området.

"Ignorerats fullständigt"

Den svensk-italienske diplomaten Staffan de Mistura, FN:s Syriensändebud, säger att FN inte kommer att sluta jobba för de 30 dagarnas eldupphör.

””

2016 rasade ett blodigt slag kring de rebellkontrollerade östra delarna av storstaden Aleppo.

Enligt Ghanem Tayara - ordförande i UOSSM som är en sammanslutning av flera medicinska internationella organisationer - har två sjukhus i östra Ghouta bombats sedan avtalet om eldupphör ingicks i lördags. Nu behöver 1 123 patienter evakueras från området.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons