Annons

Kanadabranden mattas av

Den enorma skogsbranden i Kanada verkar dämpas. De tidigare farhågorna om att en andra provins hotades av lågorna har tonats ned och enligt provinsen Albertas premiärminister Rachel Notley rör sig nu elden "mycket, mycket långsammare".(TT)
Publicerad 8 maj 2016

Tidigare under söndagen hade myndigheterna varnat för att den rasande elden riskerade att nå även provinsen Saskatchewan men allt eftersom dagen gick dämpades hotet och elden höll sig fortfarande cirka fyra mil från provinsgränsen.

Brandens östra kant är ännu enligt Notley fyra mil lång, men det område som förstörts av lågorna har sänkts från uppskattade 2 000 kvadratkilometer till omkring 1 600.

Annons

Chad Morrison, talesperson vid räddningstjänsten i brandhärjade Alberta, säger att "med lite hjälp från Moder natur och med lite väderomslag" tillsammans med 500 räddningsarbetare har huvudparten av elden runt staden Fort McMurray ringats in.

Mer än 500 brandmän har slitet med att begränsa eldens framfart. En av dem sade tidigare i helgen till tv-kanalen CBC att vissa av dem jobbat i 40 timmar i sträck för att släcka "besten", som branden döpts till i kanadensiska medier.

Städer drabbade

Omkring 100 000 människor har drivits på flykt och det kan dröja månader innan "besten" är helt under kontroll - om det inte regnar rejält.

Jan Wisén, brandexpert på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, påpekar att brandens storlek gör den mycket besvärlig.

””
””

Samtidigt sluter Kanadas invånare upp för de drabbade. Sarah Buller, som tvingades evakuera från den hårt drabbade staden Fort McMurray, berättar hur lokala jordbrukare ställde sig längs vägen för att ge mat, vatten och bensin till dem som flydde.

Enorma belopp

””

Staden ligger i hjärtat av Kanadas oljesandsutvinning. Reuters uppskattar att hälften av produktionen hade avstannat i fredags.

"Besten" väntas bli den dyraste naturkatastrofen i Kanadas historia. Försäkringsbolagens slutnota kan hamna på motsvarande 57 miljarder svenska kronor, enligt bedömare.

Det är fortfarande oklart vad som orsakade branden.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons