Annons

Fler gripna efter journalistattentat

Ytterligare två personer greps på lördagen i Turkiet misstänkta för inblandning i försöket att skjuta den oppositionelle journalisten Can Dundar utanför en domstol i Istanbul när han inväntade dom i ett kontroversiellt mål i fredags, rapporterar nyhetsbyrån Dogan.(TT)
Publicerad 7 maj 2016

En angripare sköt flera gånger mot Dundar, som dock undkom oskadd. Mannen som sköt greps av polis.

"Du är en förrädare. Du kommer att få betala ett pris", ska angriparen, identifierad som 40-årige Murat Sahin av turkiska medier, ha skrikit.

Annons

Enligt CNN-Türk ska mannen ha sagt att han agerade på egen hand.

””

Strax före domen

Attacken utfördes strax innan Dundar, som är chefredaktör på tidningen Cumhuriyet, dömdes till fem år och tio månaders fängelse. Tidningens Ankarachef Erdem Gül dömdes till fem års fängelse.

De båda ställdes inför rätta för att ha låtit publicera bilder som sades visa hur turkisk underrättelsetjänst smugglar vapen till Syrien 2014. De fälldes för att "ha röjt statshemligheter".

””

Erdogan rasande

Han anklagade president Recep Tayyip Erdogan och regeringsvänliga medier för att piska upp hatstämningar mot honom. Cumhuriyet är den ledande oppositionstidningen och stark motståndare till Erdogans regering.

Artikeln, som publicerades för ett år sedan, satte i gång spekulationer om Turkiets roll i Syrienkonflikten och misstänkta band till islamistgrupper i landet.

Erdogan blev rasande över anklagelserna och riktade personligen en varning till Dundar att han skulle få "betala ett högt pris".

Turkiet ligger på plats 151 av 180 länder i det senaste indexet över pressfriheten i världen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons