Annons

Brott kan ligga bakom död i sopbil

En fiskhandlares dramatiska död har lett till att elva personer gripits i Marocko. Några av de gripna misstänks för vållande till annans död. Fler än 20 personer har förhörts om händelsen, uppger åklagare i ett uttalande på tisdagen. Fiskhandlaren Mouhcine Fikri krossades i en sopbil i fredags.(TT)
Publicerad 1 november 2016

Fler än 20 personer har förhörts om händelsen, uppger åklagare i ett uttalande på tisdagen.

Fiskhandlaren Mouhcine Fikri krossades i en sopbil i fredags. Han ska ha hoppat in bland soporna för att försöka rädda ett parti svärdfisk som han fått beslagtaget av myndigheter. Fångsten ska ha varit olaglig, eftersom det råder förbud mot att ta upp svärdfisk på hösten.

Annons

Fallet har väckt vrede och protester. Tusentals människor deltog i begravningen i staden El Hoceima (al-Husayma) i helgen, sedan bilder av den ihjälpressade Fikri spridits via sociala medier. Det har också hållits demonstrationer i flera städer.

Händelserna och de starka reaktioner den utlöst påminner om den tunisiske grönsakshandlaren Mohamed Bouazizi som satte eld på sig själv i förtvivlan. Hans död bidrog till att sätta fart på hela protestvågen under den arabiska våren 2011.

Fikri hörde hemma i berbiska trakter i Marocko där befolkningen länge upplevt sig som försummad av landets styrande. Också i hans hemtrakter - Rifbergen - blev det oroligt 2011.

Myndigheterna har utlovat en grundlig granskning av hur det gick till när Fikri miste livet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons