Annons

Finlands regering avgår: "Stor besvikelse"

Finlands regering avgår efter att ha misslyckats med att få igenom en social- och hälsovårdsreform. Senast en regering avgick i Finland på liknande sätt var 1982. - Det här är en stor besvikelse, säger statsminister Juha Sipilä.(TT)
Publicerad 8 mars 2019

Med fem veckor kvar till riksdagsvalet lämnade Finlands statsminister Juha Sipilä (C) in sin avskedsansökan till president Sauli Niinistö på fredag förmiddag.

Sipilä har tidigare signalerat att regeringen skulle avgå om en omdiskuterad vårdreform som innebär att sjukvården organiseras i landskap - motsvarande svenska regioner - inte gick igenom, skriver Hufvudstadsbladet.

””
Annons

Han ber också dem som arbetat med reformen om ursäkt.

””

Grundlagsproblem

Sipilä har beskrivit reformen som "ett av våra viktigaste projekt". Enligt Social- och hälsovårdsministeriet har arbetet med reformen kostat ungefär 200 miljoner euro under åren 2017-2019.

Reformen består av flera delar och är ett enormt paket som, förutom en utmanande tidtabell i social- och hälsovårdsutskottet, dessutom väckt frågor gällande grundlagen som inte kunnat lösas i tid, enligt Sipilä.

””

President Sauli Niinistö har godkänt Sipiläs avskedsansökan och bett regeringen att fortsätta som övergångsregering tills en ny regering är på plats.

Riksdagsvalet kommer att hållas som planerat 14 april.

Ris och ros

I 14 år har olika regeringar försökt få till en vårdreform utan att lyckas. Men senast hela regeringen i Finland avgick under en pågående valperiod var 1982, rapporterar Yle. Reaktionerna lät inte vänta på sig.

””

Socialdemokraternas ordförande och oppositionsledaren Antti Rinne tycker att det är märkligt att regeringen bestämmer sig för att avgå så här nära valet.

””

Däremot anser Veronica Rehn-Kivi (SFP), som är medlem i social- och hälsovårdsutskottet, att det var positivt att reformen föll.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons