Annons

Fem vägar vidare om brexit

Nya förhandlingar, nytt försök, nyval eller ny folkomröstning? Här är fem möjliga vägar vidare efter det att den brittiska regeringen skjutit upp parlamentsomröstningen om brexit. Nya förhandlingar? På torsdag träffar premiärminister Theresa May sina kollegor i EU vid årets sista toppmöte i Bryssel.(TT)
Publicerad 11 december 2018

Nya förhandlingar?

På torsdag träffar premiärminister Theresa May sina kollegor i EU vid årets sista toppmöte i Bryssel. Inför det har hon träffat en rad ledare och EU-företrädare, inklusive EU:s chefsförhandlare Michel Barnier. May vill diskutera den så kallade nödlösning - backstop på brexitspråk - som är till för att garantera en öppen gräns mellan Irland och Nordirland om inga andra lösningar nås, men om hon får övriga EU-ledare att garantera att den bara är tillfällig är högst oklart. Rent tekniskt finns ändå möjligheten att be om ytterligare förhandlingstid, även efter den 29 mars 2019, även om det är då som Storbritannien har tänkt sig att lämna EU.

Annons

Nytt försök?

Tidsschemat är oklart för när regeringen tänker lägga fram ett utträdelseavtal på nytt för en omröstning i parlamentet. Både Theresa May och hennes biträdande brexitminister lovar ändå att det ska ske "före den 21 januari". Ju kortare tid som återstår till utträdet, ju kortare tid finns samtidigt för att anpassa sig till ett läge där Storbritannien och EU står helt utan uppgörelse vid utträdet, med risk för kaos och köer vid gränser och hamnar.

Nyval?

Premiärministern skulle kunna utlysa nyval i hopp om att samla stöd för sin linje. Även om hon själv har vunnit mycket sympati hos många britter är det dock få som verkar gilla hennes utträdelseavtal. Och resultatet kan mycket väl bli att Labour i stället tar över regeringsmakten.

Ny folkomröstning?

Tidsmässigt hinns egentligen inte en ny folkomröstning med före utträdet den 29 mars. Trycket från stanna kvar-sidan är dock stort - och inom den brittiska regeringen uppges det finnas funderingar på en lösning där invånarna i så fall får välja mellan Mays utträdelseavtal eller att stanna kvar i EU.

No deal?

Theresa May har upprepade gånger förklarat att alternativet till hennes avtal är att Storbritannien lämnar EU utan avtal alls, med risk för allvarliga ekonomiska konsekvenser. Det lär dock inte kunna ske utan fortsatt stora strider i parlamentet, där en stor mängd ledamöter är minst lika kritiska mot ett no deal-läge, som mot Mays avtal. Den bistra och breda kritiken mot May gör det samtidigt inte omöjligt att hon antingen själv väljer att avgå eller tvingas avgå via en förtroendeomröstning i partiet. I så fall finns knappast någon som vet vart vägen bär framöver.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons